
Żywa superpozycja?
16 września 2009, 14:29Oriol Romero-Isar z Instytutu Maksa Plancka uważa, że może wraz ze swoim zespołem wprowadzić w stan superpozycji niewielkie formy życia.

Mleko klonowanych krów w sklepach?
2 sierpnia 2010, 16:25Instytucje rządowe Wielkiej Brytanii odpowiadające za jakość żywności badają doniesienia, jakoby mleko pochodzące od klonowanych krów było sprzedawane w sklepach. Spór, czy mleko i mięso od klonów i ich potomstwa jest bezpieczne, rozgorzał na dobre.

Rekordowo dobry kwartał Apple'a
20 lipca 2011, 10:29Apple opublikował rewelacyjne wyniki finansowe, które przekroczyły najśmielsze oczekiwania analityków. Koncern Jobsa poinformował o kolejnym rekordowym kwartale.

Paliwo z powietrza
22 października 2012, 09:06Niewielka brytyjska firma Air Fuel Synthesis produkuje paliwo... z powietrza. AFS uruchomiła w Stockton-on-Tees niewielką instalację, która od sierpnia wytworzyła pięć litrów paliwa z dwutlenku węgla i pary wodnej

Przeglądanie własnego profilu na Facebooku uspokaja
19 marca 2013, 11:33Patrzenie na własne zdjęcia czy wpisy z Facebooka poprawia nastrój i działa na ludzi uspokajająco. Dr Alice Good z Uniwersytetu w Portsmouth podkreśla, że dzieje się tak, bo przeważnie użytkownicy zamieszczają fotografie dokumentujące przyjemne zdarzenia, a ich posty również mają najczęściej pozytywny charakter.

Wieki pod lodem i powrót do życia
18 marca 2014, 12:56Specjaliści z British Antarctic Survey i University of Reading poinformowali, że antarktyczny mech może powrócić dożycia po 1500 lat przebywania pod lodem. Dotychczas w wyniku eksperymentów udawało się stwierdzić, że zamrożony materiał roślinny może podjąć funkcje życiowe najwyżej po 20 latach od zamrożenia. Lepszy wynik osiągały jedynie mikroorganizmy

Bezpieczna medyczna marihuana?
10 lipca 2015, 10:16Naukowcy z Univeristy of East Anglia (UEA) i Universitat Pompeu Fabra zdołali opracować sposób na bezpieczne użycie medycznej marihuany. Ich metoda na razie działa na myszach, ale uczeni mają nadzieję, że uda się ją zastosować u ludzi.

Wiadomo, który etap produkcji chleba najbardziej obciąża środowisko
1 marca 2017, 12:46W wielu częściach świata chleb jest podstawowym produktem spożywczym. Nic więc dziwnego, że naukowcy postanowili się przyjrzeć wpływowi środowiskowemu bochenka chleba i sprawdzić, na którym etapie jego produkcji powstaje najwięcej gazów cieplarnianych.

Na Borneo znaleziono najstarszy rysunek przedstawiający zwierzę
8 listopada 2018, 10:41W jednej z indonezyjskich jaskiń znaleziono najstarszy znany rysunek przedstawiający zwierzę. Czerwona sylwetka podobna do byka powstała przed 40 000 lat. Jest więc nieco starsza niż rysunki znane z Francji czy Hiszpanii.

Domowe rutery pełne dziur. Producenci lekceważą kwestie bezpieczeństwa
13 lipca 2020, 13:30Najpopularniejsze domowe rutery zawierają poważne luki bezpieczeństwa, ostrzegają specjaliści z Instytutu Fraunhofera. Peter Weidenbach i Johannes vom Dorp przeanalizowali pod kątem bezpieczeństwa 127 popularnych domowych ruterów i odkryli, że większość z nich zawiera co najmniej 1 krytyczną dziurę, a w wielu z nich znaleziono setki znanych luk